Sfaturi utile pentru fiecare zi

Schimbați prăjirea în ulei de floarea soarelui cu aceste alternative. Nu risca cancerul

130views

Uleiul de floarea soarelui este unul dintre cele mai populare uleiuri din Slovacia. Se foloseste pentru prajit, tocanita si chiar ca sos pentru salata. Din păcate, mulți oameni nu realizează că atunci când este încălzit, acest ulei poate deveni dăunător și chiar cancerigen.

Uleiul de floarea soarelui, care este adesea folosit în gătit, are secretele sale pe care mulți dintre noi nu le cunoaștem. Deși este disponibil în mod obișnuit și relativ ieftin, proprietățile sale se pot dovedi periculoase pentru sănătatea dumneavoastră atunci când sunt încălzite. Afla de ce ar trebui sa-i limitezi utilizarea si cum il poti folosi intr-un mod mai sanatos.

Prăjirea cu ulei de floarea soarelui este o bombă târzie

Uleiul de floarea soarelui conține o cantitate mare de acizi grași polinesaturați, care sunt sensibili la căldură. Când sunt încălzite, se descompun pentru a forma compuși nocivi, cum ar fi acroleina și acroleina aldehida. Acești compuși au efect cancerigen, adică pot contribui la dezvoltarea cancerului.

Punctul de fum al uleiului de floarea soarelui este de aproximativ 100 °C. Aceasta înseamnă că, chiar și atunci când se prăjește la o temperatură de 120 °C, uleiul începe să se descompună și devine periculos pentru sănătate.

Ce în loc de ulei de floarea soarelui pentru prăjit?

Pentru prăjirea la temperaturi ridicate, este mai bine să alegeți uleiuri cu un punct de fum mai mare. Printre acestea se numără de ex.

ulei de rapiță (punct de fum: 240 °C),
ulei de cocos (punct de fum: 230 °C),
ulei de măsline (punct de fum: 190 °C),
untură (punct de fum: 200 °C).

Nu uitați că nici uleiurile cu un punct de fum ridicat nu trebuie supraîncălzite. La prăjit, controlați temperatura și evitați arderea grăsimii.

Ulei de floarea soarelui si sanatate

Deși uleiul de floarea soarelui nu este potrivit pentru prăjit, poate fi o parte valoroasă a unei diete sănătoase. Conține vitamina E, care este un antioxidant puternic și are multe proprietăți de promovare a sănătății. Uleiul de floarea soarelui este, de asemenea, bogat în acizi grași nesaturați, care beneficiază sistemul cardiovascular și scad nivelul de colesterol.

Uleiul de floarea soarelui este cel mai bine folosit la rece, de ex. ca ingredient în salate, sosuri sau supe. Poate fi folosit și pentru marinarea cărnii și peștelui.

Ulei de floarea soarelui și sănătatea pielii

Uleiul de floarea soarelui poate fi folosit si in scopuri cosmetice. Acționează ca un emolient, calmează iritațiile și inflamațiile, regenerează și întinerește pielea. Uleiul de floarea soarelui poate fi cumpărat în sticle speciale cu dozator pentru îngrijirea pielii.

Leave a Response

Mircea Filipescu
Sunt Mircea Filipescu, jurnalist specializat în a oferi cititorilor mei sfaturi utile din 2008. Împărtășesc experiența mea într-un mod captivant și informativ!